Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
09/06/2021
17:00 - 18:00

Locatie
Pulchri Studio


Aankondiging online bijeenkomst 9 juni van 17.00-18.00 via Teams

Titel

Als je begrijpt wat ik bedoel

 

Samenvatting

Collega-vertaler Marcel Lemmens schreef Als je BGRPT wat ik BDL, een praktisch handboek met “101 regels voor het schrijven van heldere en overtuigende teksten”. Het boek is het resultaat van ruim 35 jaar vertaal- en schrijfervaring. Tijdens deze online workshop vertelt Marcel waarom hij het boek heeft geschreven en hoe het tot stand is gekomen. Hij zal ook laten zien dat vertalers baat hebben bij goede schrijfvaardigheid en een kritische kijk op teksten. Een online workshop is natuurlijk niet zo fijn als een workshop in een zaal, maar Marcel zal je zo veel mogelijk prikkelen en aan het denken zetten. Het is toch gewoon een workshop. Werk aan de winkel dus.

 

Bio Marcel Lemmens

Marcel studeerde Engels (en Duits) in Tilburg en Nijmegen. Van huis uit is hij docent, maar bij toeval kwam hij in de vertaalwereld terecht. Van 1984 tot 1987 werkte hij als parttime vertaler bij een onderneming in Zevenaar. Van 1987 tot 2000 was hij werkzaam als docent Engels aan de Faculteit Tolk-Vertaler van Hogeschool Maastricht, de eerste tien jaar in een fulltime dienstverband, daarna als parttimer. Sinds 2000 is hij fulltime actief als zelfstandig vertaler, editor, leermiddelenontwikkelaar en trainer. In zijn vertaal- en redactiepraktijk houdt hij zich vooral bezig met financieel-economische teksten en PR- en marketingteksten die de nodige creativiteit van de vertaler vergen.

 

Daarnaast is hij geïnteresseerd in de ontwikkeling van het Nederlands en schrijft hij al ruim 25 jaar artikelen en columns over opvallend taalgebruik. Dat begon met bijdragen voor Onze Taal, die in 1994 uitmondden in het boek Tot straks, na de reclame! Van 2001 tot 2013 had hij een taalrubriek in het maandblad De Talen (‘Dagboek van een taalliefhebber’) en van 2009 tot 2014 een column in het tweemaandelijkse Bulletin van de Vereniging Zelfstandige Vertalers. Sinds maart 2013 heeft hij een eigen taalblog: taalpraat.nl. Daarin schrijft hij wekelijks over opvallende taal thuis, op straat en in de media. Neem eens een kijkje en schrijf je in. Een abonnement is gratis.